ירושה בשווייץ לאחר פטירה מחוץ למדינה – דין עיזבון, נכסי נדל"ן וחשבונות בנק

כאשר אזרח ישראלי נפטר בחו"ל אך הותיר אחריו נכסים בשווייץ – כגון נדל"ן או חשבון בנק שווייצרי – עולות שאלות משפטיות מורכבות: איזה חוק ירושה יחול על עיזבונו? מהם השלבים הנדרשים כדי לשחרר את הנכסים ליורשים? במאמר זה נסקור את עקרונות דיני הירושה השווייצריים, בהתאם לקוד האזרחי   (ZGB)  ולחוק הבינלאומי הפרטי (PILA).דיני הירושה בשווייץ מוסדרים הן בקוד האזרחי השווייצרי (ZGB)  והן בחוק הבינלאומי הפרטי של שווייץ(PILA)  והם כוללים הוראות ספציפיות לגבי איזה דין יחול במקרה של פטירה מחוץ למדינה. איזה חוק חל? בהתאם לסעיפים 89–91 לחוק הבינלאומי הפרטי של שווייץ (PILA), כאשר אדם נפטר מחוץ לשווייץ ומשאיר נכסים במדינה, חלים הכללים הבאים:
  1. סעיף 89: קובע כי הרשויות השווייצריות במקום הימצאות הנכסים מוסמכות לנקוט באמצעי הגנה זמניים לשמירת הנכסים.
  2. סעיף 90: היה המנוח תושב שווייץ בעת פטירתו, חוק הירושה השווייצרי חל על עיזבונו. עם זאת, תשוב שווי. אשר הינו אזרח זר יכול לבחור להחיל את חוק מדינת אזרחותו על עיזבונו באמצעות צוואה או הסכם ירושה.
  3. סעיף 91: כאשר המנוח היה תושב מדינה זרה בעת פטירתו, חוק הירושה שחל הוא זה שמופנה על ידי כללי המשפט הבינלאומי הפרטי של מדינת התושבות האחרונה. אם הרשויות השווייצריות מוסמכות לדון בעיזבון (למשל, בשל הימצאות נכסים בשווייץ), והנפטר היה אזרח שווייץ, עיזבונו יידון לפי החוק השווייצרי, אלא אם בחר בחייו להחיל את חוק מדינת התושבות האחרונה.
הבדלי יחס משפטי בין סוגי הנכסים: מקרקעין מול נכסים פיננסיים נכסי מקרקעין: נכסי מקרקעין (כגון דירות, בתים ומגרשים) כפופים בדרך כלל לדין של המדינה שבה הם נמצאים. סעיף 86 לחוק הבינלאומי הפרטי השווייצרי (PILA) קובע כי ירושת מקרקעין בשווייץ תתנהל לפי הדין המקומי השווייצרי, ללא תלות במקום מגוריו של המוריש. בתי המשפט בשווייץ פירשו את סעיף זה באופן שמחזק את עליונות הדין המקומי בנוגע לחלוקת נכסי נדל"ן, במיוחד בנוגע למס עיזבון והעברת בעלות בטאבו. נכסים פיננסיים (חשבונות בנק, ניירות ערך וכו'): נכסים פיננסיים כפופים בדרך כלל לדין הירושה של מקום מושבו האחרון של המנוח, אלא אם קיימת הוראה מפורשת אחרת (כגון צוואה או הסכמים מיוחדים עם הבנק). עם זאת, הבנקים השווייצריים עשויים לדרוש מסמכים משפטיים מפורטים ממדינת המגורים האחרונה של המנוח לפני שחרור הכספים. מה נדרש כדי לשחרר את הנכסים לעיזבון? כדי לשחרר נכסים בשווייץ לעיזבון, יש להמציא מסמכים מסוימים לרשויות השווייצריות, בהתאם לדרישות החוקיות. מסמכים אלה כוללים:
  • תעודת פטירה – מסמך רשמי המאשר את מותו של המנוח.
  • צו ירושה או צו קיום צוואה – מסמך משפטי מהמדינה בה התגורר המנוח המאשר את זהות היורשים וזכויותיהם.
  • הוכחת זיקה לנכסים בשווייץ – מסמכים המעידים על בעלות המנוח בנכסים השווייצריים, כגון חוזי רכישה או רישומים בטאבו.
  • אישור מס מרשות המיסים השווייצרית – במקרים מסוימים, נדרש אישור כי לא קיימים חובות מס על העיזבון לפני שחרור הנכסים.
  • ייתכן והרשויות ידרשו מסמכים נוספים
שחרור נכסים לעיזבון בשווייץ עשוי להיות תהליך מורכב, במיוחד כאשר מדובר בנכסים משמעותיים או בנדל"ן. כמו כן, במקרים בהם העיזבון כולל נכסים במספר מדינות, עשויה להיות חשיבות מיוחדת לעריכת צוואה שתבהיר את רצון המוריש ותמנע מחלוקות משפטיות מיותרות. זאת ועוד בעת פטירתו של אדם מחוץ לשווייץ אשר עיזבונו כולל  נכסים בשוויץ, ישנם כללים משפטיים ברורים הקובעים איזה דין יחול על העיזבון, ואילו צעדים נדרשים לשחרור הנכסים. החלת החוק עשויה להשתנות בהתאם למקום המגורים האחרון של המנוח, סוג הנכסים שבבעלותו, והאם בחר להחיל דין זר על עיזבונו. תכנון עיזבון נכון, הכולל עריכת צוואה ברורה וייעוץ משפטי מתאים, יכול להקל משמעותית על היורשים ולמנוע קשיים בירוקרטיים בהמשך.

שתף:

Scroll to Top