כאשר אזרח ישראלי נפטר בחו"ל אך הותיר אחריו נכסים בשווייץ – כגון נדל"ן או חשבון בנק שווייצרי – עולות שאלות משפטיות מורכבות: איזה חוק ירושה יחול על עיזבונו? מהם השלבים הנדרשים כדי לשחרר את הנכסים ליורשים? במאמר זה נסקור את עקרונות דיני הירושה השווייצריים, בהתאם לקוד האזרחי (ZGB) ולחוק הבינלאומי הפרטי (PILA).דיני הירושה בשווייץ מוסדרים הן בקוד האזרחי השווייצרי (ZGB) והן בחוק הבינלאומי הפרטי של שווייץ(PILA) והם כוללים הוראות ספציפיות לגבי איזה דין יחול במקרה של פטירה מחוץ למדינה.
איזה חוק חל?
בהתאם לסעיפים 89–91 לחוק הבינלאומי הפרטי של שווייץ (PILA), כאשר אדם נפטר מחוץ לשווייץ ומשאיר נכסים במדינה, חלים הכללים הבאים:
- סעיף 89: קובע כי הרשויות השווייצריות במקום הימצאות הנכסים מוסמכות לנקוט באמצעי הגנה זמניים לשמירת הנכסים.
- סעיף 90: היה המנוח תושב שווייץ בעת פטירתו, חוק הירושה השווייצרי חל על עיזבונו. עם זאת, תשוב שווי. אשר הינו אזרח זר יכול לבחור להחיל את חוק מדינת אזרחותו על עיזבונו באמצעות צוואה או הסכם ירושה.
- סעיף 91: כאשר המנוח היה תושב מדינה זרה בעת פטירתו, חוק הירושה שחל הוא זה שמופנה על ידי כללי המשפט הבינלאומי הפרטי של מדינת התושבות האחרונה. אם הרשויות השווייצריות מוסמכות לדון בעיזבון (למשל, בשל הימצאות נכסים בשווייץ), והנפטר היה אזרח שווייץ, עיזבונו יידון לפי החוק השווייצרי, אלא אם בחר בחייו להחיל את חוק מדינת התושבות האחרונה.
- תעודת פטירה – מסמך רשמי המאשר את מותו של המנוח.
- צו ירושה או צו קיום צוואה – מסמך משפטי מהמדינה בה התגורר המנוח המאשר את זהות היורשים וזכויותיהם.
- הוכחת זיקה לנכסים בשווייץ – מסמכים המעידים על בעלות המנוח בנכסים השווייצריים, כגון חוזי רכישה או רישומים בטאבו.
- אישור מס מרשות המיסים השווייצרית – במקרים מסוימים, נדרש אישור כי לא קיימים חובות מס על העיזבון לפני שחרור הנכסים.
- ייתכן והרשויות ידרשו מסמכים נוספים